fredag den 1. oktober 2010

Det meget uofficielle referat fra modellamødrenes forældremøde

I går var jeg til vuggestue-forældremøde med (resten af) den kreative klasse - alle iført ekstremt lækkert hår og langskaftede designerstøvler. Og jeg cyklede fra mødet så harm og adrenalinfyldt, at jeg forcerede bjerget i andet gear. Uden at bemærke det før til allersidst.

Altså I ved... det handlede selvfølgelig om en vis madordning. Altså: Hvad er kvaliteten af Klara-Millas og Oskars og Karlas (find selv på flere navne i samme dur) frokost? Er den fresh nok? Er kartoflerne fra glas og er det noget om, at æggene nogle gange er lidt maste?

Modellamødrene havde (uden på noget tidspunkt selv at have set frokosten forstås) besluttet sig for, at kvaliteten simpelthen var for RINGE, og det hele bare var for TRÆLS. Og de var ikke bange for at sige det til sagesløse og velmenende pædagoger, der på et tidspunkt nærmest måtte holde hænderne op for ansigtet for ikke at blive knock-outet af alle de spørgsmål, der fløj om ørerne på dem. Og som ikke har valgt den kommunale madordnings-udbyder, og som i øvrigt troligt skriver tilbage til udbyderen, hver gang en chicken-wing eller en agurkestav ser lidt suspekt ud.

Vi sad vel en 40-50 mennesker i lokalet. Og vi udgjorde et forum, der på ingen måde kunne stille noget op i forhold til maste æg. Det kan kun forældrerådet og bestyrelsen. Og vi udgjorde et forum, hvor majoriteten gerne ville hjemad til deres økopoder og økomænd. Alle havde lige været ude på stuerne, som det hedder i vuggestuesprog, og sunget sange om giraffen gumle og hørt om hverdagen og, tag ikke fejl, diskuteret madordningen.

Og alligevel gik diskussionen i plenum derudaf. Jeg har skåret ned på antallet af aktører for overskuelighedens skyld, men det her er essensen:

Modellamor: Altså vi har hørt om alt muligt: Gummiagtige frikadeller. At de kun får dåsemad. Og glaskartofler!!


Den stakkels leder: Ja, de får dåsemakrel. Men ellers er det meste friskt. Også kartoflerne. De kommer altså ikke fra glas.

Modellafar: Vores børn skal ikke have gummiagtig mad! Når det ikke engang er noget, pædagogerne selv har lyst til at spise...

Pædagog: Altså, jeg serverer IKKE noget for jeres børn, jeg ikke selv ville sætte tænderne i. En dag da nogle kyllingestykker lugtede lidt mærkeligt...

(et sus går gennem forsamlingen og alle begynder at råbehviske "lugte mærkeligt!" "nej altså!!")

Pædagog: ... sendte jeg dem tilbage med en note.

Modellamor: Altså så vil jeg godt bare lige høre; hvordan forholder I jer lissåm pædagogisk her i huset til, at der står en RIGTIG madmor ude i køkkenet og laver RIGTIG mad, og hvor børnene deltager? Altså hvordan forholder I jer pædagogisk til det?!

Den stakkels leder: Det ville vi simpelthen elske! Det ville være så dejligt. Men for det første er køkkenet ikke godkendt til madlavning på den måde. Og for det andet er vi meget langt fra, at det kan lade sig gøre økonomisk.

Modellamor: Altså kunne man så ikke få det godkendt, hva'?

Pædagog: Nej. Det kan man ikke. Det er ikke fordi, vi ikke vil. Det kan ikke lade sig gøre. Der er meget strenge krav til den slags.

Modellafar: Så er det da bedre med madpakker!

Den stakkels leder: Vi ser en stor pædagogisk gevinst i, at børnene spiser det samme, og vi rigtigt kan snakke om maden og sådan.

Modellamor (nu med en ny skarphed i stemmen): Så vil jeg godt bare høre, hvor langt er vi økonomisk fra, at det kan lade sig gøre? Vi kunne jo nok finde ud af noget med ekstrabetaling til en ung pige...

Mig (uelegant råbende og med røde kinder): NEJ DET MÅ MAN IKKE!!!!

Modellarmor (hvæse-hviskende til modella-sidekammerat): Altså det her kan bare gøre mig SÅ vred. Jeg kan mærke at det virkelig, virkelig... altså VIRKELIG kan få mig op af stolen, iggå.

Altså min indre Irmelin er jo meget glad for spelt og sund frokost og frisk fisk og what have you. Men selv hun viser sig at være socialist after all. I hvert fald er hun helt med på at tvangsfodre de kværulante damers børn med mælkesnitter og vacuumpakket mad, indtil de bliver lidt mere solidariske med de vuggestuer, hvor forældrene ikke har en levende chance for kunstigt at skrue brugerbetalingen i vejret. Og indtil de fatter, at man spilder voksne menneskers tid ved at brokke sig i de forkerte, ikke-beslutningsdygtige fora. Nemlig.

Og ja, jeg har selv meldt mig til forældrerådet. Godt nok i et svagt og hyggeligt øjeblik på inde på stuen, hvor der var peanuts og børnesange og god stemning, og hvor jeg tænkte, at det ville blive den mest hyggelige demokratiske tjans nogensinde. Det bliver det ikke. Men so be it. Jeg møder op bevæbnet til tænderne med punkter, der IKKE handler om den korrekte mængde rugbrødsfibre til små maver. M-hm jeg vil gerne have nogle nye venner i Århus og bør opføre mig elskeligt og socialt. Men ikke hvis prisen er at hoppe med på bitter-bitter-min-speltbarn-dør-af-at-spise-dåsemakrel-vognen. Nixen. Jeg tvinger dem til at snakke om kulturelt køn i stedet for, gør jeg. Og trivsel. Og tryghed. Hep!

9 kommentarer:

 1. ... og det er ikke kun i vuggestuerne, De Priviligerede gerne vil betale mere. Det sker også på plejehjemmene i følge Berlingske: http://www.berlingske.dk/danmark/plejehjem-bryder-prisloft

  SvarSlet
 2. Velkommen til forældremøder - de er allesammen sådan! også på lilleskoler! for Oskars vedkommende fortsætter det 16 år endnu

  SvarSlet
 3. Onde mor er SÅ stolt af sunde mor der ikke ligger under for spelt-tyranniet!!!
  Det er fandme sejt at du har meldt dig til den forældrebestyrelse - handling taler mere end ord og det er så let at brokke sig (både over de politisk korrekte og ukorrekte) men det er straks mere besværligt når man skal sætte handling bag.
  Jeg mærkede selv den indre spelt-tyran da Guillaumes venner var på besøg med deres 8 måneder gamle pige som blev proppet med youghurt med sukker på og fik en del passiv rygning når de røg hjemmerul på café... men hun var simpelthen den gladeste, kvikkeste baby og deres puls var ikke stress-høj over at skulle være perfekte - de nød livet og hinanden. Og så tænkte jeg, nå ja, der er sgu mange måder at håndtere opdragelse på.
  Tænk at veluddannede mennesker ikke har mere presserende ting at gå op i end et par dåser makrel i vuggestuen! (Undercover brugerbetaling fx).

  Thumbs up fra vesterbro.

  PS hvis du stiller op i Politik så får du alle de stemmer jeg kan tuske mig til!

  SvarSlet
 4. Ja velkommen til forælremøder. Tror mig, det bliver ikke bedre når det er skole-forældremøder.

  Du vil møde mange forskellige slags forældre. Det vigtigste er, at bevare roen, være ærlig og så vælge dine kampe med omhu. Den bedste måde at håndtere " Modellamødre" er at lytte til deres behov - ofte et behov for omsorg og for at blive lyttet til og anerkendt for at være en god forældre. Så en god måde, kan være at vise dem at du har tillid til personalet.

  SvarSlet
 5. Ih hvor dejligt med alle de kommentarer! Også selvom jeg ikke er udelt begejstret over udsigten til årevis med forældremøder af denne her slags. Jeg troede, det her skulle være undtagelsen. Oh well.

  Og velomama - jeg går IKKE ind i politik. Og bliver svedt og forarget over det der passiv rygning (men ikke over yoghurten. Det troede jeg ellers, jeg ville...) De er så rart at vide, at du læser med!!

  Og info... jeg har rigtig meget tillid til personalet. Og prøver at vise det. Men det er dælme svært. I virkeligheden bliver jeg jo ligeså tosset som modellamødrene, bare over deres vrede og deres manglende personaletillid. Jeg skal evt. selv øve mig på at trække vejret dybt og være konstruktiv. Ærhm.

  SvarSlet
 6. Jeg begynder næsten at koge helt herovre! Fald nu ned mødre! I Tobias gamle (piv!) vuggestue måtte man ikke tage kagemand med til fødselsdage, eller det måtte man godt, men uden slik på(!), og så skulle det hele også helst være hjemmelavet og øko.
  Alle de der Modellamødre skulle komme en tur forbi Tobias Daycare! Der giver de gladeligt børnene pandekager, røræg, bacon og toastbrød med marmelade til morgenmad. ..og de har selvfølgelig aldrig hørt om rugbrød, så frokost står oftest på mac & cheese, der så vidt jeg kan se er lige så meget cheese som mac. Godt at det kun er 2 dage om ugen siger jeg! ..og hepper på en preschool hvor man skal have madpakke med.

  SvarSlet
 7. Hehe jamen jeg fik jo også selv fnidder af den passive rygning... men måtte tage en dyb indånding (!) og indrømme for mig selv at barnet jo så ud til at trives storartet. Det er jo ikke nemt vel, og jeg er sikker på at modellamødrene har det på samme måde med den ikke spelt-indeholdende vuggestuekost som vi har det med røgen. Og det er jo her det bliver spændende: Hvor går grænsen for real? Og hvor burde man selv være mere tolerant? Og andre?
  Ja den indre dialog stopper nok aldrig. (og jeg har ikke engang fået børn endnu!!)

  Anyways: Køn ER en konstruktion. Hi hi.

  SvarSlet
 8. Hæ, Ditte havde godt tippet mig, men havde glemt det. Det er spot on, men den ægte (?!) Claramilla er nu med C og uden streg. Måske Marias kollegas Christofine må joine?

  SvarSlet