fredag den 1. juli 2016

#1 Uden Ellinor. Noget om et traume.

De kloge siger, at man skal skrive det ned. Sit traumatiske forløb. Så det ikke sætter sig i kroppen og nervesystemet og kradser og skurrer og bliver til depression eller PTSD eller hvad ved jeg. Så jeg prøver at skrive, i småbitte bidder. Én bid ad gangen. Læs med et andet sted, hvis I har brug for noget muntert, noget opbyggeligt eller en bekræftelse af, at det er en god idé at føde hjemme. 

Så dér sad vi, Ellinor og mig, i badet, og hun var så fin og lille og færdig. Manden rykkede over, så han kunne være så tæt på mig så muligt, og vi kyssede og han græd, og jordemoderen gned den bette lidt hektisk på ryggen, så hun kunne være helt sikker på, at alt var godt. Hun snøflede lidt og græd så lidt, og jeg var kun nervøs et øjeblik. Alt var godt! Jeg har aldrig følt en forbindelse til et nyt barn så hurtigt, som jeg følte den til Ellinor: Endelig var hun der! Perfekt og vores og elsket med det samme. Lille og varm og fantastisk. Ellinor fik et klæde, og jordemoderen bad mig rejse mig og komme over på sengen ved siden af.
”Der kan komme noget blod, når du rejser dig,” advarede hun.
Og ganske rigtig – der kom en del blod, da Manden fik bugseret mig op i stående stilling og over på sengen. Det var ikke noget at være nervøs for, blev jeg forsikret. Jordemoderen vurderede, at der var tale om et par 100 milliliter. No big deal.
Men en lillebitte advarselslampe blinkede et sted bag al lykken og kærligheden inden i: Jeg har haft to fødsler tidligere, en livsfarlig og en vidunderlig. Ved den første blødte jeg, ved den sidste kom der ikke én eneste dråbe. Hvorfor kom der så blod nu?

10 kommentarer:

  1. Jeg håber sådan i får noget kvalificeret hjælp. Det lyder som et meget hårdt forløb.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det gør jeg - tak. Men kun fordi jeg insisterer. Og bruger hele feriebudgettet på sagen...

      Slet
  2. Ved du, at de fleste kommuner har et tilbud, i henhold til Serviceloven § 11, hvor du kan modtage et gratis korttidsforløb hos en psykolog. I de fleste kommuner hedder tilbuddet "Familiehuset" - og der kan man bl.a. få støtte til at få bearbejdet et traumatiserende fødselsforløb og/eller en evt. fødselsdepression.
    Tal evt. med din sundhedsplejerske om hvilke tilbud der findes. I min kommune, kan sundhedsplejersken lave en henvisning.
    Mange tanker..

    SvarSlet
    Svar
    1. Interessant. Jeg har allerede spurgt sundhedsplejersken, men hun henviste blot til min praktiserende læge. Som lavede en psykolog-henvisning... og alle psykologer, jeg ringede til, havde flere måneders ventetid. Så nu betaler jeg selv en psykolog-jordemoder-dame, hvor jeg kunne komme til med det samme. Måske halter Aarhus kommune simpelthen bagefter på det punkt?

      Slet
    2. Nå, det er jeg da ked af at høre... Tror bestemt Aarhus halter bagefter - eller sparer på tilbudsviften(?). Her på Sjælland i min Kommune, har vi et fantastisk familiehus, hvor jeg kender mange der har fået en henvisning til, f.eks. i gennem sundhedsplejersken med også egen læge. Det kan være problematikker som fødselsdepression, men også emner som særlig sensitive børn, grænsesætning osv. Men jeg kan læse at du får hjælp - dog kun fordi du selv insisterer og betaler - men jeg er glad for at høre at du trods alt får hjælp!

      Slet
    3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

      Slet
    4. Tak igen... Og der er noget, jeg må arbejde på at få indført i Aarhus. Når jeg liiige har lidt mere overskud. Der er enkelte tilbud, hvis man ikke kan finde ud af at være forælder, eller hvis tilknytningen er dårlig. Men det er jo ikke dét, der er problemet. Godt at høre, at det trods alt fungerer andre steder.

      Slet