mandag den 11. juni 2012

Creeps og kyllingedeller


Manden har investeret i Meyers Almanak. Og efter at have brugt nogle timer på at bladre igennem dens cirka 45.000 sider, må jeg konkludere to ting: Dels at vi har lige præcis INGEN af de ingredienser, der skal til, og dels at den bog giver mig de vildeste livstilscreeps. Lige fra det matte, lækre papir og indlednings-sort-hvid-billedet af Meyer omgivet af hele sin lykkelige familie med sne i håret til de sygt mange formaninger om selv at gå ud i naturen og plukke ramsløg og muslinger og havtorn og andet godt. A la "den her tang kan ikke købes i butikkerne, og den kan kun samles, når der har været storm, men intet giver en tilfredstillelse som selv at samle sin egen mad i naturen." Hold nu kæft, altså.

Ikke et ondt ord om ramsløg og muslinger og havtorn og tang. Jeg har selv levet nogenlunde af de ingredienser dér (minus ramsløg, plus roer og brændenælder) engang for 1000 år siden i et irsk bofællesskab. Før det blev trendy og nyt og nordisk, men bare var gammelt og irsk og billigt. Nå, det er en anden historie, pointen er bare: Jeg har intet (principielt) mod selv at samle min mad i naturen, og slet intet mod at spise efter årstiden. Det er fint-fint. Men når det der årstidsspisning og naturindsamling og nordisk-lækkerhed-rigtighed bliver så stort og bombastisk og systematisk og dogmatisk og det-eneste-saliggørende-og-se-min-mad-den-ligner-noget-fra-NOMA-agtigt, så går jeg i trods. Jeg bliver fem år og får lyst til at leve af Coca Cola og vandede jordbær fra suspekte drivhuse i Sydspanien. Hvilket jeg brugte meget lang tid på at gå og hvisle til Manden (der bare var en sulten og kvalitetsbevidst og i øvrigt er reklamefotograf og derfor syntes, det var den smukkeste bog, han længe havde set).

Så tog jeg en dyb indånding og lavede Meyerske kyllingedeller med youghurtdressing (minus persille, rasp og de mest tidskrævende stadier i tilberedningen). Nå. Så er det, jeg må sige: Jeg kan godt lide, at have ret. Men jeg kan endnu bedre lide god mad. Og det ville have huet mig vældigt, hvis Meyers mad på en eller anden måde var kedelig eller børnefamilie-uegnet eller direkte uspiselig, når nu jeg sådan gik og hadede på den Almanak. Men for fan, altså. Det er det bedste aftensmad vi har fået i et år. Mindst.

Konklusionen (for sådan en skal der jo være) er vel et eller andet i retning af, at jeg må leve med de utroligt smukke billeder og formaningerne om at lave salat af bøgeblade i stedet for iceberg. Og så se at få noget mere af det Meyer-mad dér. Og at I skal køwe den bog, hvis I (som de sidste to i Danmark) ikke allerede har gjort det. Det er ikke bare Frøken Jensen tilsat livsstil. Det er grumme god mad.

8 kommentarer:

 1. Du stalker (næsten) Helle K - du tror vist næsten jeg stalker dig lidt, når jeg kommenterer hele tiden på dine indlæg. Jeg synes bare du er såååå klååååg og skriver såååå gååååådt (se, jeg prøver at skrive det "sjovt", så det ikke virker rigtig seriøst, selvom jeg faktisk mener det hele).

  Meyer er en mærkelig snegl, men sådan nogle kan jeg godt lide, selvom jeg ved gud ikke forstår hans passions for surdej. Det er åbenbart the love if his life. Sammen med havtorn, tang og ramsløg. Til gengæld smager brød bagt med hans mel og surdej også mega-lækkert - hvis man da ellers orker bruge 10 (10!) dage på at forberede surdejen først. Håber ikke, det tager ligeså lang tid med dellerne. Når I kommer til Beder kan du slagte din egen kyllerylle og bruge den. Meyer vil knuselske dig som var du en surdej.

  SvarSlet
  Svar
  1. Som en veninde har sagt: "Mindre surdej, mere sex - tak!" Den lader vi lige stå lidt... mens jeg råber, at du altså ikke kan være en rigtig stalker, når jeg selv har inviteret mig selv på rødvin i dit livsfarlige parcelhus. Vel-iggå?!

   Slet
  2. Gud ja! Vi burde gøre det - snart. Begynder at få lidt præstationsangst og frygten for at skuffe fælt. Lidt ligesom dengang, hvor jeg forsøgte mig med netdating. Gik ret hurtigt over til at foreslå et hurtigt møde, for ikke at få punkteret mine ellers ret hurtige romantiske forestillinger. Lider nok lidt at de samme vrangforestillinger som du gør ifht. Bo Bedre Beder... Hva'e var det noget med at du kunne blande noget godt alkohol? Det burde taget toppen af den værste nervøsitet. Jeg har det! En blogfest i Århus, så kan vi alle være nye og bange. Vi kan være hinandens date! Måske en kende mange kvinder til sådan et arrangement, men så kan du holde oplæg omkring Skriget fra kernefamilien og dårlige soverytmer. Jeg kan holde om at være blog-stalker.

   Slet
 2. Ja det med surdejen (og i det hele taget hans brød) er ret skørt. Men ellers, jeg fik bogen 12.3.11 og har stort set brugt den hver gang jeg skulle lave noget der var lidt lækkert siden. Og man skal naturligvis kun læse opskrifterne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen bogen blev skam også købt som direkte konsekvens af Verdens Bedste Boller i Karry fra dine kødgryder og efter Meyer-opskrift...

   Slet
 3. Du har en rigtig god blog - glæder mig til at følge dig:)

  SvarSlet