torsdag den 15. september 2016

Sønne og Liv anbefaler: Vovehalse

Næsten hver eftermiddag sidder vi alle fire dér i gyngesofaen: Ellinor der gerne vil være tæt på et bryst. Liv der gerne vil have sin mor OG sin lillesøster for sig selv, og som aldrig viger fra min side, så længe jeg har Ellinor. Og Sønne der er små-splattet-bøvlet efter en lang skoledag, og som i øvrigt godt vil markere over for sin største søster, at han altså også har ret til at være tæt på sin mindste søster. Det er med andre ord festligt.

Det er fristende at stoppe skænderierne med en iPad, men som de strikse-urtede forældre, vi er, hedder det max 30 minutters skærm pr barn pr dag. Hvad gør man så? Ofte tilbyder jeg at læse noget, men der er rimeligt stor uenighed på den front: Sønne vil helst læse bilblade og teknik-bøger om motocross. Liv vil helst læse min gamle My Little Pony-bog fra 80'erne. Det er svært at blive enige, og svært for mig at holde ud og læse noget, der er så kedeligt...

Jeg er med andre ord på jagt efter noget sid-så-stille-og-hold-op-med-at-skændes-litteratur. Som vel at mærke duer både til fem-årige og snart-otte-årige. Lidt har jeg da fundet, fx denne her:


Sønne fik den i julegave for to år siden, og vi har - slag på tasken - læst den omkring 150 gange siden. Vi er ude i noget læs-let her (lix på 19), men eftersom jeg er den eneste, der læser (let eller ej), er det mig, der er højtlæseren. Og jeg finder en sær glæde i den næsten lyrik-agtige kvalitet, der kommer, når meget indhold skal formidles på kort plads og med lav lix:
John fra Danmark fik arbejde i et cirkus.
Han ville finde på noget nyt.
Derfor købte han en kanon.

Den slags.

Måske er det samme kvalitet (eller også er det bare de 150 højtlæsninger), der gør, at begge børn citerer lystigt og ordret fra bogen, når de gerne vil imponere fx en farmor og farfar.
"To mænd roede fra Amerika til England. Det er en tur på 5000 kilometer," siger Sønne.
Og Liv skynder sig at tilføje:
"De lagde togskinner i bunden. Bølgerne blev så høje, at båden væltede."
Og farmor og farfar undrer sig over, hvor al denne viden kommer fra, og alle er glade. Jeg er i hvert fald, for jeg ved, jeg kan hale bogen frem igen-igen-igen, når skærm-tiden er brugt, og alle er ved at ryge i totterne på hinanden.

Den er skrevet af Tommy Heisz (som er gift med en af mine gode veninder, men jeg lover: her er ingen bias, bare god læsning) og udgivet på Forlaget Turbine.

5 kommentarer:

 1. Wow du er sej sådan at være striks om skærmtid:) Det er super især når du så også har fundet noget begge de store børn vil høre. Sidegevinsten er jo så, som du skriver, at I kan imponere bedsteforældrene:o) Måske når Ellinor siger sit første ord, det bliver bølger eller 5000 kilometer:o) Det må du lige følge op på om et års tid:) P.S. vi har aldrig været skærmtid strikse her for vi har trampolin i haven og har altid haft:o) det har været og er stadig det meste brugte legetøj her i huset:) Forøvrigt kan du måske læse Mr men bøgerne. De findes vist på dansk. Dem tror jeg måske dine børn vil kunne li' elle Charlie og Lola bøgerne. De er super for begge :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har også trampolin (og i det hele taget en pænt vild bofællesskabshave), men hvis vi ikke har faste regler, har vi alt for mange konflikter og diskussioner... Jeg gad godt, at de var lidt mere selvregulerende ift at rende fra skærmen og ud i den sunde, friske luft, men her har det bare desværre vist sig at fungere bedre med strikshed.
   PS Tak for bog-tips! Jeg bestiller fluks hjem til bibleren.

   Slet
 2. Jeg vil anbefale alt af Astrid Lindgren - vores favoritter er (og har været siden vores yngste var 3): Emil fra Lønneberg, Pippi Langstrømpe, Madicken, Alle vi børn i Bulderby, senere Ronja Røverdatter og Brødrene Løvehjerte. Men der er mange flere - der er til mange eftermiddage i gyngesofaen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil SÅ gerne læse Astrid Lindgren for dem, men den store nægter! Jeg prøver og prøver med Ronja Røverdatter, men han udvandrer... Jeg må snige det ned med noget fodbad og fredagsslik eller noget i den dur.

   Slet
  2. Åh - det minder mig om en periode, hvor vores mellemste absolut ikke ville have læst Mio, min Mio. Det gik over - jeg tror først, det lykkedes 3. eller 4. gang, vi prøvede (og da havde han i mellemtiden fået den læst højt i skolen).
   Men så vil jeg i stedet anbefale Kim Fupz Aakeson - Vitello, men især 'Sallys historier', 'Største hits' 'Den største Fupz'. De er også til stor fornøjelse for forældrene (i hvert fald her i huset).
   Og måske Ole Lund Kirkegaard...
   Hilsen en, der er glad for at læse med sine børn :-)

   PS. God weekend

   Slet