lørdag den 28. januar 2017

20 helt gratis tips til stressede forældre. Eller: En slags huskeliste til mig selv.

1. Blokér alle artikler fra Vores Børn, forældresparring.dk og lignende i dit Facebook-feed.

2. Se mere fjernsyn med din børn. Tag på færre museer. Lad helt være med at tage på museer.

3. Hvis du har en baby, så dans med den. Drej rundt og kast den op i luften og kram den og syng med på den sang, I danser til.

4. Tilgiv med det samme dig selv, hvis du har en baby, som du ikke har lyst til at danse med. Eller du bare ikke har lyst til at danse men mere lyst til noget sofa.

5. Tilgiv med det samme dig selv for alt dét, du overhovedet kan. Inklusive at den dans dér og/eller turen frem og tilbage til sofaen er den eneste motion, du får i dag og resten af ugen.

6. Se de røde alger bagest i køleskabet som en fysisk manifestation af dine helt rigtige prioriteringer.

7. Fortæl dine børn, at det ikke er deres skyld, at du er stresset og fyldt med svære følelser. It's the right thing to do, og the right thing to do føles altid virkeligt godt bagefter.

8. Få din mand eller kone eller rengøringshjælp til at sige det til dem, hvis dit hoved er for tåget. Gentag det selv, når tågen letter. It's the right thing to do.

9. Tilgiv dig selv for i korte øjeblikke at tænke, at det måske rent faktisk er deres skyld.

10. Skriv tre ting ned, som du har gjort helt-helt rigtigt som forælder i dag. (I dag har jeg fx set DR Ultra og spist boller med Sønne, renset hans ører (!) og krammet min baby.)

11. Glem resten. Det, der er for nasty at glemme, kan du sige undskyld for i morgen.

12. Sig venligt men bestemt jeg har lige brug for fem minutters ro for at kunne tænke, når du lige har brug for fem minutters ro for at kunne tænke. Fx hvis dit ældste barn danser til meget højlydt gonoodle på computeren, mens din baby højlydt gør opmærksom på sin grød-sult, mens dit mellemste barn højlydt gør opmærksom på sit presserende behov for en ny prinsesse-app, mens appstore højlydt gøre opmærksom på, at du har glemt passwordet. Eller bare en tiendedel af dét scenarie.

13. Tilgiv dig selv, hvis du kom til at råbe dét med de fem minutter. Eller hvis du bare stivnede og rokkede frem og tilbage.

14. Lyv når det er nødvendigt. Hvis altid-glade krævende og/eller grænseoverskridende typer vil hænge ud med dig og dine børn, eller ok typer vil hænge ud under ikke børne-venlige omstændigheder. Eller hvis du bare ikke orker noget som helst. Prøv fx med aij, vi kan desværre ikke den dag eller den lille er desværre ved at blive syg. 

15. Fortæl sandheden, når det overhovedet kan lade sig gøre. Ærlighed om eget mentale helbred er det nye tegn på overskud. Prøv fx med jeg har det simpelthen så vanvittigt dårligt for tiden, vi må ses en anden gang eller jeg er stresset og kan ikke overskue det. Men I må gerne komme forbi og lege med børnene. Udenfor. eller jeg kan simpelthen ikke hoste den mødregruppe, selvom det er min tur, jeg kan dårligt nok holde mig vågen to timer.

16. Sig til dig selv - igen og igen - at det er ok, at du ikke revolutionerer folkeskolen og lærer dine børn om krigen i Syrien (og evt. fikser den) og/eller klimaforandringerne (og evt. fikser dem) på en pædagogisk måde sådan liiige nu.

17. Læg med det samme bøger væk, hvis de giver dig noia og dårlig samvittighed. For mig gjaldt det fx '7 aha-oplevelser som befrier dig for stress' af Mike George, der påstod, at jeg bare skulle droppe min offermentalitet og straks ville blive mindre stresset. Og 'Efterveerne' af Lene Jørgensen, der gav mig en hårdslående følelse af, at intet nogensinde ville blive godt igen, thi jeg ville døje med posttraumatisk fødselsstress for evigt. Læs hellere Erik Wedersøes bøger om at sejle rundt på Atlanten fyldt med vrede og kærlighed og angst. De virker altid og på alting.

18. Det her er det måske sværeste, men husk-husk-husk: Det allervigtigste, vi kan lære vores børn, er at være mennesker. At de er gode nok lige præcis som de er, selvom de ikke er små perfekte 12-tals performance-tandhjul i det store maskineri. Ved selv at gøre plads til din stress og din manglende ork og dine tårer og din manglende perfekthed, viser du dem, at verden også har plads til deres stress og tårer og menneskelighed. Sguda.

19. Drik mindre kaffe og mere kakaomælk.

20. Ros dig selv for alle de gange du lykkes med at sætte dig i sofaen og langsomt farvelægge en side i en Frost-malebog eller bare glo tomt ud på stuens kaos i stedet for at fylde opvaskeren, feje gulvet eller skrubbe på algerne i køleskabet.

10 kommentarer:

 1. Kære Carportognoia. Skønt indlæg og hvor har du dog ret! Kender du noget til metakognitiv terapi? Det er simpelthen det bedste jeg nogensinde har gjort for mig selv, og jeg tror at det vil passe ret godt til dig og til dine tanker og fx " at ha det som man har det". Som jeg læser og forstår dine skriverier ihvertfald :-). Kærlig hilsen Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - og jow, min psykologsøster har også nævnt det. Den psykolog, jeg går hos, siger mest noget i retning af, at jeg godt kan hele mig selv... men at det kræver ro og søvn, og det er så småt med begge dele, at det er svært med den heling (og at lave terapi på mig).

   Slet
 2. Det lyder som 20 rigtig gode råd!

  SvarSlet
 3. Rigtigt meget held og lykke! Jeg ønsker virkelig jer alle 5 det aller bedste i 2017 og at det i sendhad må blive et år med heling og ro for jer.
  venlig hilsen Mia

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Jeg håber, der er heling nok til alle i 2017!

   Slet
 4. Kan så meget skrive under på nr. 17 - er der nogle særlige af Erik Wedersøes bøger du kan anbefale?

  SvarSlet
  Svar
  1. ...Elizabeth Lessers Føniksprocessen var i øvrigt den eneste selvhjælpsbog der hjalp mig, da jeg var allermest ramt af stress. Dén er helende.

   www.psykeogsjael.dk/shop/liv/lesser--elizabeth-foeniksprocessen

   KH Maria

   Slet
 5. Jeg har klikket mig lidt rundt ... Tak for opmuntring og genkendelse på en onsdag morgen ❤
  Kh Lisbet

  SvarSlet