tirsdag den 28. januar 2014

Du er ikke Alfons Åberg, min søn

Af grunde, der fortaber sig i tågerne, forsøger vi at lære børnene at falde i søvn i egen seng. Uden voksenselskab.

Det går pænt dårligt.

For eksempel er klokken lige nu 22.01, og Livse sidder lysvågen i sin tremmeseng (hvortil hun er blevet forflyttet efter at have søvnterroriseret sin bror inde i køjesengen). Hun læser BR-katalog (aka "min putteblad") i noget dæmpet belysning og råber

DER VAR ENGANG EN RÆV

... og hvisker så noget, jeg ikke kan høre. Det lyder, som om hun læser højt, men det kan nu alligevel ikke passe, selvom hun tidligere under denne never-ending ikke-putning sagde "mig hedder Liv - L - I - V."

HVOR ER MIN DUDDI?!

råber hun nu. Det betyder sut, og hun finder den selv med det samme.

Sønne er en historie for sig. Men han faldt dog nu nok i søvn for noget tid siden (inshallah, knock on wood, salt over skulder) umiddelbart efter, at jeg med påtaget melisstemme havde skyld-hvislet noget i retning af: "kan du huske, at Alfons Åberg blev ved og ved at kalde, og til sidst blev hans far så træt, at han faldt i søvn på gulvet? Du er IKKE Alfons Åberg! Du er, æh, DYGTIG, og du KAN godt sove selv."

(Jeg har indskudt et "æh" for at det skal lyde mindre strengt og mere tøvende, end det måske i virkeligheden var. Under alle omstændigheder har jeg dulmet en begyndende dårlig mor-samvittighed med en halv plade hvid rittersport med nødder.)

Nu er der stille inde hos Livse. Tænk hvis hun selv falder i søvn? Omgivet af ræve, putteblade og duddier. Tænk hvis hun allerede sover!

Tænk hvis.

4 kommentarer:

 1. Hehe :-) Gjorde hun så det - altså sov? Lige det der putte-cirkus er jeg glad for at have været forskånet for. Donnaen var altid nem at putte. Til gengæld har hun så alle dage haft umådelig svært ved at sove igennem, men det er jo en helt anden sag ...

  SvarSlet
 2. Hun sov ikke, nej... Men hun skulle bare lige tippes, så var den der. Og vores børn (særligt Sønne) er skam både gode til at holde puttefest OG nattefest. Sådan er vi så heldige (og trætte og blege)

  SvarSlet
 3. Når man læser hvor lidt i tit sover, forstår jeg ikke hvordan I kan fungere i hverdagen med arbejde, parforhold osv!! Vænner man sig til at sove lidt? Eller etablere man overlevelses strategier?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skriver nok mest om søvn, når det IKKE virker... Så der er perioder, hvor vi faktisk sover nogenlunde. Rimeligt lange perioder. Det føles bare som en evighed siden pt, fordi vi står lige midt i en ikke-sove-periode, og så bliver al tid underligt udflydende og langtrukken. Overlevelsesstrategien er kun at gøre det ALLERmest nødvendige - og så i øvrigt være utroligt venlig mod sig selv ("jeg er meget langsom lige nu. Det er ok. Jeg spiser chokolade lige nu. Det er ok.")... og fortælle sig selv, at når den anden vrisser, er det ikke udtryk for krise eller en slet personlighed. Det er bare udtryk for træthed.

   Slet